TEACHING CINEMA IN THE CLASSROOM AND BEYOND (ADVANCED) – Portugalska

V mesecu novembru med 23. in 30. sem se udeležil tečaja naprednega ustvarjanja filmov. Ta je potekal v glavnem mestu Portugalske najzahodnejše celinske države v Evropi, ki šteje okrog 10,3 milijona ljudi, Lizboni.

V nedeljo je bilo prvo uradno srečanje, kjer so mi bili predstavljeni cilji tečaja. Ti so:

  • Learn all the necessary skills and tools for making films at a professional level, theoretically and practically.

    Se teoretično in praktično naučiti potrebnih orodij in vrlin za ustvarjanje filmov na profesionalnem nivoju.

  • Develop a critical media reception.

    Razviti kritično mišljenje glede medijev.

  • Develop social competence, creativity, discipline, communication, responsibility, feeling of togetherness.

    Razvijati socialne zmožnosti, kreativnost, disciplino, komunikacijo, odgovornost in občutek skupnosti.

Med urami tečaja sva imela odmor za kosilo. Po kosilu sva se tudi pogovarjala o mojih pričakovanjih in možnih prilagoditvah programa za moja znanja in potrebe pri delu. Od ponedeljka do sobote je tečaj potekal po programu v prilogi. Spoznaval sem tehnike ustvarjanja scenarijev, uporabo DSLR kamer, LED osvetljave, postavitve luči, snemanja zvoka ipd.

V sredo sva imela vodeno terensko delo, med katerim sem preizkušal naučeno in tudi spoznaval Lizbono. S trajektom sva obiskala levi breg reke Tejo, ki na področju Lizbone ustvarja velik estuarij, mesto Almada. Po kosilu pa še predel Lizbone Santo Amaro in v njem Lx Factory, kjer domuje veliko t.i. start-upov in je trenutno zelo popularna ali hip. V petek sem imel samostojno delo, ustvarjanje lastnega filma. Pred tem sem moral ustvariti krajši scenarij ali zaris scenarija. Ker je glavno mesto Portugalske precej nastlano s smetmi, sem se odločil, da bo to moja tema.

Zjutraj sem si sposodil potrebno opremo (snemalec zvoka, slušalke, stojalo za kamero, DSLR kamero in rezervne baterije za vse naprave), si priskrbel karto za metro in se odpravil po mestu. Zaključil sem šele proti večeru, ko sem opremo vrnil in se utrujen odpravil nazaj proti stanovanju. Ponoči je Alex vse posnetke prenesel na računalnik, da sva lahko zadnji dan tečaja vse skupaj zmontirala.

Po zaključenem tečaju sva opravila kratko evalvacijo tečaja in se poslovila. Alexu sem v zahvalo podaril tudi med čebelarskega krožka.

Več slik lahko najdete na spodnji povezavi.

Andrej Cej, prof. razrednega pouka
November 2019

https://photos.app.goo.gl/8jGrbmvcSzJN2dGz6